Kasım ayında midye ve kalamar tarifleri ile çok yakından ilgileniyordum. Tariflerle bu kadar haşır neşir olunca yaklaşık 15 senedir yemediğim kalamarı evde yapıp yeme fikrine kapıldım. Ve karar verdim; evde kalamar tava ve tarator sos yapacağım.
İstanbul Kadıköy Çarşı’da bulunan Şen Balıkçı’dan bir tane 800 gramlık kalamar aldım, temizletip dilimlettim.
Balıkçıda kalan son kalamar çok seri bir şekilde temizlenirken bir yandan temizlenme işini kameraya almaya çalışıyorum. Çok hızlılar kameranın ayarlarını yapana kadar temizleme işleminin ilk saniyelerini kaçırdım bile. Dükkandaki kalamar muhabbeti sonucunda balıkçı ve o sırada balıkçıda bulunan bir çift bu işi kazasız belasız atlatmam için tavsiyelerde bulundular: Kalamar asla yıkanmayacak, karbonatla ovulup maden suyunda bekletilecek, kızartma hamuru için un ve soda kullanılacak. Hamur çok koyu olmayacak. Çok kızgın yağa atılıp kızartılacak ve sıcak yenilecek. Kalamar yapmaya heveslendiğimde dersime çalışmıştım. Nasıl yapacağımı biliyordum ama yine de can kulağıyla dinledim onları. Balıkçıya sık uğradıklarını düşündüğüm çift, hayat tecrübelerini gülümsemeleri eşliğinde anlatarak bana yardımcı oldular.
Kalamarı temizleyen eleman -Dilim mi olacak? diye sorduğunda acemiliğim ortaya çıkıyor. Dilimlerin ince olmasını isteyebilirmişim. Kızartma işlemine başladığımda fark ettim yaptığım
bu hatayı…
Kalamar tava tarifi için, dilerseniz iki aşamadan oluşan videonun mutfakta geçen kısmını izleyebilirsiniz. Aşağıda yazdığım detaylı tarif videoda da mevcuttur. Videonun ilk kısmını ise balıkçıda ki muhabbet oluşturuyor. Dış çekimlerin ayrı bir zevki var. Keşke daha sık yapabilsem.
Kalamarın balıkçıda temizlenişi:
Videoyu dış ortam sesleri ile yayınlıyorum. Balıkçıda makinemi çıkarıp video ayarına getirene kadar eleman temizlemeye başlamıştı bile. Çekemeyeceğim diye elim ayağıma dolandı. Net olmayan bölümler oldu. İzleyenler kusuruma bakmasınlar.
Kalamarın Ön Hazırlığı:
Malzemeler:
Dilimlenmiş kalamar
2 şişe maden suyu
2-3 tatlı kaşığı karbonat
Yeteri kadar tuz
1,5 bardak un
Yapılışı:
Kalamarı balıkçıda temizletip eve getirdikten sonra hiç suya değdirmeyin. Kalamar dilimlerini öncelikle 2-3 tatlı kaşığı karbonat ve biraz tuz ekleyerek 5 dakika kadar ovun. Daha fazla bir süre ovabilirsiniz, zararı olmaz yararı olur. Üzerine 1 şişe soda ekleyerek 1-2 saat civarında dinlenmeye bırakın. Kalamar dinlenirken tarator sosunu hazırlayın.
Kalamar ovulma işlemi öncesi hazırlığı |
1 avuç ceviz içi
3 dilim bayat ekmek içi
2 diş sarımsak
3 kaşık su
3 kaşık yoğurt
3 kaşık zeytinyağı
Biraz tuz
Tarator Sos Yapılışı:
Önce ceviz, peşinden ekmek içini rondo ile çekin. Sonrasında diğer tarator malzemelerinin hepsini birden karıştırıcıya ilave edin. İyice karışan ve çekilen sosu servis tabağına alın. Malzemeler hemen elinizin altındaysa 5 dakikalık bir sürede tarator sos hazırlanmış oluyor.
Kalamarı kızartmak için izlenecek yol:
Kalamarın sodalı suyunu süzdükten sonra kızartma hamurunu hazırlayın.Hamuru yapmak için bir kaseye 3 dolu kaşık un, bir şişeye yakın soda ve biraz tuz koyarak çırpın. Hazırlanan hamur cıvık kıvamlı olmalı. Kızartma işleminde kullanmak için ayrıca bir tabağa sadece un koyun.
Kalamar kızartma işlemi. Kasedeki yumurta işimize yaramayacak. Onu görmeyiniz |
Kalamar tavayı, kalamarlar tavadan çıktıkça sofraya sıcak olarak sos ile beraber servis yapın.
Kalamar tava hakkında yorumum, düşüncelerim:
Yemeği yaparken aynı zamanda kameraya almak zahmetli olabiliyor. Kızartma esnasında bir anda başlayıp biten bir hengame söz konusu çünkü. Bunlardan neden bahsettiğimi şimdi yazacağım. Efendim, yaptığım kalamar tavadan sadece bir tanesini sıcak ve çıtır haldeyken yiyebildim. Onun da tadı çok güzeldi (Yıllar önce Bodrum'da yediğim kalamarın tadı canlandı zihnimde... ). Kızarttığım kalamardan bir iki halka ayrılmıştı bana onları soğuk yemek durumunda kaldım, ısıtmaya üşendim. Bu tecrübe sonucunda kalamarı soğuk yemenizi tavsiye etmiyorum, kayış benzeri bir şeye dönüştü çünkü.
Bir daha canım çektiğinde markette pakette satılanlardan deneyeceğim, fiyat olarak daha uygun olurmuş gibi geliyor. Konu fiyata gelmişken 800 gram kalamarın kasım ayındaki fiyatı 38 liraydı. Bu bilgiyi de paylaştıktan sonra son olarak şunu söyleyebilirim. Bir iki püf noktasını bildikten ve dikkat ettikten sonra kalamar tava yapmakta hiç bir zorluk yok. Denediğinizde mutlaka güzel sonuçlar ortaya çıkıyor.
Mutlu kalınız...
Hiç yapmadım. Belki bu tarif sayesinde denemiş olurum..
YanıtlaSilEllerinize sağlık..
Teşekkür ederim. Hakikaten denemek lazım. Pişme sırasında öyle balık gibi de kokmuyor. Bu da kalamarın güzel taraflarından biri...
SilKalamar ve tarator sos coooook severim :) Cok guzel bir yemek hazirlamissiniz, ellerinize saglik :)
YanıtlaSilYorum için çok teşekkür ederim, bende seviyorum kalamarı, mutlu kalın :)
SilExquisitos, en España suele ser una tapa habitual y con la salsa tartara, más sabrosos todavía, me encantan!!!!
YanıtlaSilUn abrazo.
Yorum için teşekkürler. Deniz ülkesi olmanın nimetlerinden faydalanıyoruz. Balıkçı lokantalarında yemiştim hep. İlk kez evde denedim, burada paylaştım. Sevgilerimle.
SilKalamar harika bir şey! :)
YanıtlaSilBen de beklerim...
Yorum için teşekkür ederim. Daveti kabul edip uğradım size yoktunuz, Öyle dolaştım ortalarda ama tekrar uğrayacağım, kafa dengisiniz :) Selamlarımla...
SilDaha önce kalamar tava denemedim.Kalamar hakkında oldukça bilgilendirici bir paylaşım olmuş.Teşekkürler Zülal hanım.Eşime okutayım bunları :)) Deniz mahsüllerinin yapımı ona ait :))
YanıtlaSilEdindiğim tüm bilgideri buraya aktarmaya çalıştım. Umarım eşinize faydası olur:))
SilCok teşekkürler Sibel Hanim:)
Ay o soğan halkaları ve benim yaptığım gibi yapmışsınız. Ben YAPTIĞIMDA çok yağlı olmuştu
YanıtlaSilKızgın yağda ve hızlı ateşte pişirince yağ çekme oranı oldukça düşüyor.
SilTeşekkür ediyorum.😊